Banebrytende produkt med elektronikk fra 7Sense

Published: 06.11.2018

Kolberg Caspari Lautom har lansert smartkroken YawSTOP, som gir sikker og hurtigere lasthåndtering. 

Frode Stensaa
CEO 7sense Technologies

Kolberg Caspary Lautom fra Skoppum og Horten lanserte sin nyvinning YawSTOP under oljemessen i Stavanger i år.

Yawstop skal hindre uønsket rotasjon under løfteoperasjoner og gjør at lasten kan dreies uten hjelp av personell på dekk. Løsningen skal sørge for en mer sikker og hurtigere lasthåndtering.

Effektiv og trygg løsning

Med smartkroken Yawstop (yaw betyr rotasjon på engelsk) ønsker de nettopp å kunne stoppe rotasjonen av fritthengende last. Enheten henges på en krankrok og kan fjernstyres via joystick av kranfører. Hele løfteoperasjonen kan dermed utføres med langt færre mannskap på dekk, noe som gjør løfteoperasjoner tryggere og mer effektive.

Skader på mennesker og materiell knyttet til løfteoperasjoner, samt fallende gjenstander, er blant de største HMS-utfordringene til petroleumsnæringen. Siden kranfører kan håndtere rotasjon på egen hånd, fjerner YawSTOP behov for at mannskap trenger å oppholde seg i løftesonen. Det kan forhindre alvorlige personskader.

– Gjennom å kontrollere rotasjonen i løfteoperasjoner kan vi hjelpe operatører, redere og oljeserviceselskaper med å redusere HMS-risiko samt spare tid og penger, sier Thor Jegard, styreleder og hovedeier i Kolberg Caspary Lautom.

EU-finansiert prosjekt: Horisont 2020

– Finansieringen fra EU er nødvendig for å bygge ut vår produksjons- og testenhet på Skoppum, og en sterk bidragsyter for å bringe dette produktet til markedet, sier Jegard.

Elektronikk og software fra 7Sense

Ingeniørene i 7Sense har vært med i YawSTOP-prosjektet i 18 måneder og har utviklet elektronikken med programvare for styring og kontroll. Det har vært et utfordrende og spennende prosjekt for oss, sier Frode Stensaa, CEO i 7Sense Technologies. Vi er takknemlige for oppdraget og synes det er spesielt hyggelig at KCL kunne få realisert sin produktidé med kompetanse fra teknologimiljøet i Horten.

Les mer om YawSTOP her: https://www.yawstop.com/