7Sense på Arendalsuka

Published: 17.08.2018

7Sense deltok på Telenors Future Lounge-arrangement under Arendalsuka 2018. Temaet var SMARTE TING FOR SMARTERE KOMMUNER.

Arendal, 16. august 2018

Sammen med partnere viste Telenor under sitt «Future lounge» arrangement frem konkrete eksempler på hvordan tingenes internett bidrar til å realisere smart næringsliv og smarte kommuner.

Sesjonen ble åpnet av Berit Svendsen, Administrerende direktør Telenor Norge og konserndirektør Telenor Skandinavia. Hun snakket om "Teknologiens spennende muligheter" før hun introduserte Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland som ga sine tanker rundt hvordan kommunene kan digitalisere smartere. Bildet ovenfor viser Ordfører i Horten Are Karlsen flankert av Meland til venstre og Svendsen.
 

Speed-date med partnere

Max Tangen fra 7Sense og Hortens ordfører Are Karlsen var først ut i "speed-date" og fikk god anledning til å fortelle om sitt spennende samarbeid, både innenfor inneklima og vann og avløp. Det mest oppsiktsvekkende var at 7Sense klarte å kommunisere nede fra betongkummer med støpejernslokk! På hele 3,5m dybde kom signalene ut på Telenors NB-IoT nett. 

Tangen og Karlsen ble etterfulgt av følgende speed-dates:

«Smart jordbruk» v/André Bondevik, Daglig leder AgdIR as

«Smart havbruk» v/Rune Wilhelmsen, leder Smart Havbruk i Telenor Norge

«Hvordan kjøper Agder-kommunene e-helse smart og innovativt?» v/Wenche P. Dehli, Helse- og sosialdirektør i Kristiansand kommune 
 

Lansering

Accenture har i samarbeid med Telenor og Bærum Kommune gjennomført sommerprosjektet «Hvordan kan en kommune, et konsulenthus og et tidligere telemonopol sammen lage god byluft?». Prosjektet har resultert i et informativt dashboard som kombinerer informasjon fra sensorikk med offentlig tilgjengelige data. 

Lisbeth Hammer Krog, ordfører i Bærum kommune (H) roste arbeidet utført av bla.a. Sigrid Dalheim, sommerstudent fra Accenture 
Stein Tømmer, leder av Smart kommune i Telenor Norge, fulgte opp i rosende ordelag.
 

Diskusjon

Fire dager med aktivitet i Telenor-teltet ble avrundet med en god debatt - «Hvordan kan og bør norske kommuner øke digitaliseringstakten, i samarbeid med næringslivet?»

Her er debattantene som ble ledet av Øystein Ingdahl og Ove Vanebo

Monica Mæland, Kommunal- og moderniseringsminister (H)
Robert Steen, Finansbyråd i Oslo (AP)
Lisbeth Hammer Krog, ordfører i Bærum kommune (H)
Are Karlsen, ordfører i Horten kommune (AP)
Tonje Sandberg, CEO Accenture Norge
Berit Svendsen, CEO Telenor Norge 

Ser man bak de politiske uenighetene om hvorvidt en kommunes størrelse har noe å si eller ikke, er det ingen tvil om at panelet var enige om en ting: SAMARBEID. Det nytter ikke at 422 kommuner er smarte på hver sin tue. Om Horten Kommune og 7Sense nå tar frem en smart sensor for overvåking av overvannskummer, så er det viktig at denne løsningen gjøres kjent og tilgjengelig for de andre.

Vi i 7Sense kunne ikke vært mer enige.