7Sense og kongeparet i Chile

7Sense hadde en sentral rolle under statsbesøket til Chile denne uken. Vi fikk taletid under åpningsseremonien, sammen med kongen og flere ministere. I tillegg presenterte vi våre landbruksløsninger til en delegasjon med interesserte Chilenere.

Over 80 norske representanter fra norsk industri og næringsliv deltok på næringslivsdelegasjonen i forbindelse med kongeparets statsbesøk til Chile denne uken. Der ble de møtt av over 200 chilenske representanter.

Statsbesøket markerer 100 år med diplomatiske forbindelser mellom Norge og Chile.

Norsk næringsliv har befestet sin posisjon innenfor flere sektorer, og Chile er i dag det nest største markedet for norske bedrifter i Sør-Amerika, etter Brasil. Norge eksporterte varer til Chile verdt 1,2 milliarder kroner i 2018. Det er i dag rundt 60 norske bedrifter i Chile med aktivitet primært knyttet til akvakultur og fiskeri. 

7Sense Products var til stede for å fortelle om sine bærekraftige landbruksløsninger for å redusere svinn av både mat og vann. 

I tillegg fikk selskapet taletid under selve åpningsseremonien, som en del av Stories from Norway. Max. J. Tangen Fortalte historien om selskapet og hvordan teknologien kan nyttiggjøres på tvers av bransjer, segmenter og kulturer. "Vi setter stor pis på å kunne fortelle vår historie i en slik setting og er stolte av å få representere næringsdelegasjonen på denne måten", forteller Tangen. 7Sense og Yara var valgt ut til å fortelle sine historier, og på den måten belyse bredden av hva norsk næringsliv representerer. 

Kongen holdt tale

Hans Majestet Kong Harald holdt en personlig og inspirerende tale til forsamlingen. Fokus på bærekraft og Chile og Norges felles muligheter og ansvar var sentrale temaer. Etter kongens tale hadde fiskeriminister Harald Tom Nesvik et inspirerende innlegg før den Chilenske finansministeren sjarmerte hele forsamlingen med sin oversikt over Chilensk økonomi.

Utenriksministeren

Den norske regjeringen åpnet "Stories from Norway" ved utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Hun snakket om likhetene som forener Norge og Chile, hvilke verdier norsk næringsliv er tuftet på og hvilket ansvar vi har og tar i forbindelse med bærekraftsmålene. Deretter introduserte hun Yara og 7Sense som to pionerer innenfor forretnings- og produktutvikling. Yara, åpenbart som den historisk viktige pioneren og 7Sense som en representant for nye pionerer. 

Stories from Norway

Her forteller Pablo Barrera Lopez, EVP i Yara, sin og Yaras historie. Pablo er norskfødt Chilener og gjorde et svært godt inntrykk med sin historie.

7Sense - en ny pioner

Her er et glimt fra 7Sense sin tale under åpningsseremonien. Vi kjenner oss godt igjen i utenriksministerens presentasjon av selskapet som en av de nye pionerene. 

Kongemiddag med norske råvarer

Norske kokker var fløyet til Chile og brukte flere dager på å forberede et festmåltid med norske råvarer. Selvfølgelig var Svanepotetene til vår gode venn, samarbeidspartner og kunde Dag Fredrik Eftedal en del av menyen :-)

Celebert selskap

7Sense ved Max J. Tangen fikk æren av å sitte ved H.M. Dronning Sonjas bord. Det gode måltidet ble delt med utenriksminister Ine Eriksen Søreide, Claudio Cilvety, General Manager i Vinos de Chile, Norges ambassadør i Chile, Beate Stirø, Bernt Reitan, CEO i Ruter, Torbjørn Svensgård, President & CEO i Norwegian Defence and Security Industries Association og Marit Mjøen Solem, CEO i FindMy.

Chilensk TV

Det lages en miniserie om norsk næringsliv og delegasjonsbesøket på Chilensk TV. 7Sense ble intervjuet, blant annet om sitt syn på Chiles rolle i arbeidet med å utvikle Latin-Amerika i retning av å oppfylle bærekraftsmålene for 2030! TV-teamet kommer til Norge til høsten, og vi ser frem til å ønske de velkommen til Horten og 7Sense.

Agritech-session

Bildene over viser parallell-sesjonen for landbruk. Vi ser her Stanley Best, National Director of Precision Agriculture hos Agricultural Research Institute (INIA), som forteller om Chilensk presisjonslandbruk og fremtidige utfordringer. Videre fortalte Gerardo Leal fra Vina Santa Rita om teknologi i Chilensk vindyrking. Norske bidrag i denne sesjonen kom fra Nofima ved CEO Øyvind Fylling-Jensen, Yara ved EVP Pablo Barrera Lopez, Saga Robotics ved CEO Pål Johan From, FindMy ved CEO Marit Mjøen Solem i tillegg til 7Sense. Hele sesjonen ble kyndig styrt under oppsyn av Marit Valseth fra Innovasjon Norge.

Ikke vindmøller, men vifter

Chile har spesielle værforhold som gjør landet svært godt egnet til bl.a. vindyrking. Kalde fronter fra Stillehavet siger inn over Casablanca Valley på morgenkvisten, og i perioder må de faktisk ta store vifter i bruk for å sirkulere luften og få bort frosten.

Foto: Tom Hansen